[banner group='banner-header-sitewide']
Home - Lifestyle - Casă & gradină - Violeta de Parma îţi dăruieşte o mulţime de flori
[banner group='banner-header-sitewide']
Violeta de parma - featured image
Violeta de parma - featured image

Violeta de Parma îţi dăruieşte o mulţime de flori

Saintpaulia (numele violetei de Africa) poartă numele baronului german Walter von Saint Paul-Illaire (1860-1910), guvernator al unei provincii din Africa la sfârșitul secolului al XIX-lea. Planta a fost remarcată de logodnica acestuia și trimisă în Germania de unde s-a răspândit în toată lumea.

Saintpaulia este gen de plante originar din estul Africii, care cuprinde circa 10 specii și circa 800 soiuri care se diferențiază prin forma frunzelor, a florilor și prin culoarea lor.

Violeta de Parma sau violeta africana este o plantă de talie mică (8-20 cm înățime) cu frunzele lung pețiolate de culoare verde pe partea superioară și maronii pe partea inferioară, cordiforme , ondulate pe margini păroase, grupate strâns în rozete. Florile simple sau duble pot fi colorate în alb, roz, albastru, mov sau șprițate. Înfloresc începând din primăvară până toamna târziu. Este una din cele mai preferate plante de apartament. Soiuri: Vallin Pink cu flori de culoare roz, Saffiera cu flori de culoarea bleu, Desdemona cu flori albastre, Snow Bunny cu flori albe.

Violetele de Parma sunt plante de apartament perene (trăiesc mai mulți ani). Violetele de Parma înfloresc aproape tot timpul anului, dar înflorirea este mai abundentă de primăvara până toamna. Florile în funcție de soi au diferite culori (roz, violet, roșii, albastru închis, alb, etc.).

Preferă un substrat de pământ pe bază de turbă, dar se pot folosi cu succes și amestecuri formate în părți egale din turbă, pamânt de frunze și nisip.

Violetele de Parma necesită lumină indirectă, acestea trebuind așezate într-un loc ferit de razele soarelui. Recomandate sunt  ferestrele cu expoziție nordică și vestică.

Udarea se face cu apă la temperatura camerei (se pune apa într-o sticlă cu 24 ore înainte de udare) și se face direct în ghiveci fără a atinge frunzele (se face un mic șănțuleț pe marginea ghiveciului în care se toarnă apă).  O altă metodă este udarea prin capilaritate (apa urcă prin capilarele substratului). Astfel se pune apa în tavița (farfuria) ghiveciului, iar planta este lăsată timp de 10 minute să absoarbă apă. Dupa trecerea celor 10 minute, apa rămasă în farfurie se aruncă. Se recomandă udarea o dată pe săptămână.

Temperatura favorabilă creșterii si înfloririi violetelor este între 20 si 22°C.

Fertilizarea (administrarea de îngrășăminte) se face o dată la două luni cu ajutorul batoanelor fertilizante pentru plante cu flori. Batoanele fertilizante pentru plante cu flori, conțin atât macro elemente, cât si micro elementele care împreună asigură o dezvoltare optimă a Violetelor de Parma. Batoanele permit eliberarea lentă (pe parcursul a două luni) a substanțelor nutritive atât de necesare plantei.

Inmulțirea Violetelor de Parma se face direct prin divizarea tufelor (“desprinderea unui pui”) aceasta fiind metoda cea mai eficientă. O altă metodă o reprezintă realizarea de butași de frunze ce se plantează direct în pământ sau se introduc în pahare cu apă.

Atenție:

– îngălbenirea frunzelor se datorează umidității  atmosferice scăzute sau udării necorespunzatoare;

– putrezirea rădăcinilor este datorată udării în exces, alături de un substrat contaminat cu putregaiuri și drenajul necorespunzător al ghiveciului;

– decolorarea frunzelor este provocată de razele de soare ce ating direct planta;

– pătarea frunzelor are drept cauză principală udarea Violetelor de Parma cu apă rece;

– încretirea frunzelor se datorează umidității atmosferice scăzute și udării insuficiente;

– Violetele de Parma nu se pulverizează cu apă, întrucât au frunze păroase (pubescente).

– pentru o creștere optimă a Violetei de Parma se recomandă ruperea frunzelor cele mai apropiate de bază.

Insectele dăunatoare pentru Violeta de Parma sunt reprezentate de specii de afide (mici păduchi de diverse culori), a căror prezență se poate observa prin existența unor pete lucioase și lipicioase aflate pe frunze sau flori. Acestea se combat cu succes cu insecticidele Actara sau Mospilan. Atenție!!! Pentru ca frunzele si florile să nu se păteze, udați planta cu soluția de Actara, nu o pulverizați.

Boli cum ar fi mana la sol și putregaiurile, se combat cu ajutorul fungicidelor. Astfel se fac prin udări periodice cu soluție de Tachirgaren, alternând cu stropiri și udări cu Topsin. Alături trebuie rărită udarea plantei cu apă.

Galerie foto violeta de Parma

 • violeta_de_parma_africana_01
 • violeta_de_parma_africana_02
 • violeta_de_parma_africana_03
 • violeta_de_parma_africana_04
 • violeta_de_parma_africana_05
 • WF9R4067.CR2
 • violeta_de_parma_africana_07
 • violeta_de_parma_africana_08
 • violeta_de_parma_africana_09
 • violeta_de_parma_africana_10
 • violeta_de_parma_africana_11
 • violeta_de_parma_africana_12
 • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 • violeta_de_parma_africana_14
 • violeta_de_parma_africana_15
 • violeta_de_parma_africana_16
 • violeta_de_parma_africana_17
 • violeta_de_parma_africana_18
 • violeta_de_parma_africana_19
 • Unknown
[banner group='banner-header-sitewide']

About Graţiela

4 comments

 1. Legat de stropirea cu Tospin, imi spuneti, va rog, de cate ori trebuie stropita violeta si la ce interval de zile. Sau trebuie doar o data si gata? Multumesc!

  • Buna ziua!

   Am verificat pentru dumneavoastra cu cei care ne furnizeaza informatiile despre plante si flori si ne-au spus ca stropirea cu solutie Topsin se poate face pe durata a 1-2 saptamani la interval de 3-4 zile.
   Speram ca informatia v-a fost de ajutor si va mai asteptam sa ne vizitati.

   • Multumesc pentru raspuns! Le-am stropit o data si vad dupa 3-4 zile daca este nevoie sa mai dau. Nu-mi place, insa, ca solutia pateaza frunzele.

 2. Sunt foarte frumoase aceste flori doar ca trebuie sa ai mai multa grija de ele, sunt putin pretentioase.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

[banner group='banner-footer-sitewide']