[banner group='banner-header-sitewide']
Home - Cinematografie - Actori - Morgan Freeman – 5 filme tari în 2013
[banner group='banner-header-sitewide']
Morgan Freeman - featured image
Morgan Freeman - featured image

Morgan Freeman – 5 filme tari în 2013

Morgan Freeman – Date personale

Nume real: Morgan Porterfield Freeman

Locul naşterii: Memphis, Tennessee, SUA

Data naşterii: 1 iunie 1937 (75 ani)

Ocupaţie: Actor, producător, regizor

Înălţime: 1,89 m

Culoarea ochilor: căprui

Zodia: Gemeni

Universitate: Los Angeles City College, Universitatea din New York

Ţara natală: SUA

Biografie

Cu o voce autoritară, plăcutul si popularul actor american a devenit una dintre cele mai respecate figuri ale cinematografiei moderne. Tânărul Freeman a intrat la Los Angeles Community College, după ce lucrase câţiva ani ca mecanic în aviaţia americană. Primul său rol a fost într-o piesa de teatru, în 1969. Apoi a lucrat în televiziune, având câteva roluri în seriale. În anul 1973 însă, a reuşit să obţină un mic rol în thriller-ul „Blade”, iar de aici talentul său l-a propulsat mai departe, reuşind apoi să fie distribuit cu regularitate în diverse roluri.

În anii ’80 Morgan Freeman a continat să apară în diferite filme, unele reuşite, altele mai puţin. Cu toate acestea, a ieşit în evidenţă, primind o nominalizare la Oscar pentru rolul din „Street Smart” în 1987. Apoi, a uimit lumea cinematografiei prin obţinerea celei de-a doua nominalizări la Oscar, pentru rolul din „Driving Miss Daisy”, din 1989. Tot în 1989, a apărut în filmul „Glory”, alături de Mattew Broderick şi Denzel Washington, un film despre războiul civil din America. În 1994 a jucat în drama „The Shawshank Redemption”, rol pentru care a obţinut a treia nominalizare la Oscar.

În 1993, Morgan Freeman a debutat ca regizor cu filmul “Bopha!”, iar la scurt timp după acesta, a înfiinţat compania cinematografică Revelations Entertainment.  Printre producţiile cele mai recente ale acestei case de filme se numără comedia  lui  Brad Silberling “10 Items or Less,” în care Freeman a jucat alături de Paz Vega.

MORGAN FREEMAN a câştigat un premiu al Academiei în 2005, pentru cel mai bun rol secundar în filmul lui Clint Eastwood, “Million Dollar Baby,” pentru care a mai primit şi un premiu Screen Actors Guild (SAG) şi o nominalizare la Globul de Aur.  Filmul a marcat cea de-a doua sa colaborare cu regizorul Clint Eastwood, după rolul din filmul “Unforgiven”, premiat cu Oscar la categoria cel mai bun film.

Recapitulând, Morgan Freeman a  mai fost răsplătit cu trei nominalizări la Oscar. Prima, pentru interpretarea plină de suspans din drama realizată în 1987, “Street Smart”, care i-a mai adus şi premiile Asociaţiilor de critici din Los Angeles, New York, şi premiul National Society of Film Critics, ca şi premiul Independent Spirit pentru cel mai bun rol secundar, sau prima sa nominalizare la Golden Globe.  El a obţinut cea de-a doua sa nominalizare la Oscar® şi a câştigat premiile Golden Globe şi National Board of Review Award la categoria interpretare masculină în 1989 pentru filmul “Driving Miss Daisy,” în care a recreat rolul pe care-l interpretase mai întâi pe o scenă de pe Broadway.  El a obţinut cea de-a treia sa distincţie cu Oscar, ca şi nominalizări pentru Golden Globe şi SAG, pentru interpretarea din drama lui Frank Darabont, din 1994, “The Shawshank Redemption.”

Printre rolurile mai recente, se numără rolurile principale din:

– filmele de succes ale lui Christopher Nolan, “The Dark Knight” şi “Batman Begins”;

– filmul lui Rob Reiner, “The Bucket List”, alături de Jack Nicholson;

– filmul lui Robert Benton “Feast of Love”;

– filmele lui Ben Affleck, “Gone Baby Gone” şi “Lucky Number Slevin”;

– filmul “An Unfinished Life”, de Lasse Hallström, cu Robert Redford şi Jennifer Lopez;

– filmul de acţiune al lui Jet Li “Unleashed”, scris de Luc Besson;

– filmul „Wanted”, împreună cu Angelina Jolie;

– comedia “Bruce Almighty” şi urmarea ei, “Evan Almighty”.

Vocea sa distinctă s-a putut auzi pe coloana sonoră a filmului lui Steven Spielberg, “War of the Worlds” sau în documentarul premiat cu Oscar®, “March of the Penguins.”

Printre filmele anterioare ale lui Freeman se numără:

 • The Sum of All Fears;
 • High Crimes;
 • Along Came a Spider;
 • Nurse Betty;
 • Deep Impact;
 • Hard Rain;
 • Amistad, al lui Steven Spielberg;
 • Kiss the Girls;
 • Se7en;
 • Glory;
 • Lean on Me;
 • Clean and Sober;
 • Marie;
 • Teachers;
 • Harry & Son;
 • Brubaker.

Ca o completare la filmele sale, datorită vocii sale puternice şi convingătoare, Morgan Freeman a fost ales să fie gazda mai multor emisiuni de televiziune şi documentare, cel mai recent fiind „La marche de l’empereur”.

A fost însurat de două ori, prima dată în 1967 cu Jeanette Bradshaw de care a divorţat în 1979. A doua soţie, alături de care este din 1984, se numeşte Myrna Colley-Lee. Are patru copii, două fete şi doi băieţi. De curând a obţinut licenţa de pilot privat şi are o barcă ancorată în Caraibe, dar programul încărcat nu-i permite să navigheze decât o dată pe an. Adeseori, este catalogat ca fiind cel mai mare actor în viaţă, lucru pe care nu-l aprobă şi spune că este doar norocos. A fondat şi este proprietarul companiei, Revelation Entertainment.

Oscarul câstigat îl ţine într-un dulap din biroul său. Dulapul a fost făcut de un bun prieten al său în 1998, special pentru Oscarul pe care era sigur că Morgan îl va câştiga. I-a ataşat chiar şi o placă pe care scrie: „Nu parcaţi. Rezervat pentru Oscar!”.

Pentru anul 2013, Morgan Freeman are deja 5 filme ce au apărut în cinematografe sau pe care le aşteptăm să apară:

 • Olympus has fallen”, cu Gerrard Butler şi Aaron Eckhart, care rulează deja în cinematografe din 5 aprilie 2013;
 • Oblivion”, cu Tom Cruise, programat să apară, la sfârşitul acestei luni;
 • “The last knights”, alături de Clive Owen;
 • Now you see me”, alături de Woody Harlesoon;
 • Comedia “Last Vegas”, în care joacă alături de Robert de Niro şi Michael Douglas.

[banner group='banner-header-sitewide']

About Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

[banner group='banner-footer-sitewide']