[banner group='banner-header-sitewide']
Home - Lifestyle - Casă & gradină - Cum se planteaza frezia?
[banner group='banner-header-sitewide']
plantare-frezii

Cum se planteaza frezia?

Iti plac foarte mult freziile? Ai o mica gradina si vrei sa te bucuri de o priveliste frumoasa? Invata cum se planteaza frezia.

Stiai ca frezia este considerata simbolul misterului? Si asta pentru ca nu isi elibereaza parfumul dulce si imbatator decat intr-un ambient prietenos, atat ca temperatura, cat si umiditate. La fel ca zambila, frezia este folosita pentru obtinerea uleiurilor parfumate utilizate in industria cosmetica si aromoterapie. Iata cum se planteaza o frezie :

Ai nevoie de:

 • bulbi de frezie;
 • unelte de gradina;
 • ingrasamant.
 1. Frezia este originara din Africa, astfel ca nu rezista la ger si temperaturi scazute. Inainte de a se dezvolta, bulbii au nevoie de o perioada de repaus de 3-4 luni, urmata de o perioada in care se tin la temperaturi scazute, timp in care se formeaza lastarii. Planta nu suporta temperaturi mai mici de 5o C, astfel ca toamna este indicat s-o plantezi in ghivece pe care sa le tii in casa sau in sera. In primavara, poti planta bulbii in gradina si vei avea flori la sfarsitul verii.
 2. Alege bulbi sanatosi, care sa nu prezinte portiuni moi pe care sa-i plantezi in pamant bine drenat. Se recomanda utilizarea unui pamant universal, amestecat cu o buna cantitate de nisip si putin ingrasamant de grajd bine maturat. Daca plantezi floarea in ghivece, foloseste un mixt alcatuit din parti egale de pamant, turba si nisip pentru drenaj.
 3. Daca vrei sa tii frezele in interior, este important ca in primele 60 zile sa le depozitezi intr-un loc cu o temperatura constanta, de aproximativ 15o C, iar apoi temperatura va trebui adaptata in functie de conditiile de iluminare pana la maximum 24o C.
 4. Daca cultivi florile de frezie in gradina alege un loc aerisit care sa beneficieze de multa lumina.
 5. In perioada in care frunzele si florile sunt in crestere plantele trebuie udate regulat. Aportul de apa in cazul freziilor de apartament trebuie sa fie prezent in cantitati moderate.
 6. Daca apa are tendinta sa balteasca dupa ploile puternice este bine sa iei masuri pentru imbunatatirea drenajului, pentru a evita putrezirea plantei. Ridica nivelul pamantului cu circa 2-3 cm prin adaugarea de compost sau gunoi de grajd descompus sau muta florile in zone care corespund cerintelor specifice.
 7. Elimina partile neinflorite ale plantei sau partile sale vatamate pentru a stimula inflorirea.
 8. Cand frunzele incep sa se ofileasca iar florile s-au trecut , limiteaza treptat udarea dupa care poti scoate bulbii pentru a-i depozita in locuri racoroase si a-i replanta in anul urmator.
[banner group='banner-header-sitewide']

About Veronica Leona

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

[banner group='banner-footer-sitewide']