[banner group='banner-header-sitewide']
Home - Informaţii utile - Amenzile de circulaţie 2013
[banner group='banner-header-sitewide']
Amenzi de circulatie - 2013 - featured image
Amenzi de circulatie - 2013 - featured image

Amenzile de circulaţie 2013

Amenzile de circulaţie vor creşte de la 1 februarie 2013, odată cu majorarea salariului minim brut pe economie de la 700 la 750 de lei. Astfel, cea mai mică amendă pe care o puteţi plăti în acest an este de 150 de lei, iar cea mai mare poate ajunge şi la 1.500 de lei.

Codul Rutier stabileşte, la articolul 98, că amenzile contravenţionale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate. Un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotarâre a Guvernului.

De la 1 februarie salariul minim brut creşte de la 700  la 750 de lei, ceea ce înseamnă că valoarea unui punct de amendă devine 75 de lei, faţă de 70 de lei, cât valorează un punct-amendă în prezent.

În funcţie de gravitatea contravenţiilor comise şi de pericolul social pe care îl prezintă, sancţiunile sunt ierarhizate în mai multe clase, cărora le corespund un anumit număr de puncte-amendă.

Concret, clasele de sancţiuni sunt următoarele:

– clasa I – 2 sau 3 puncte-amendă;

– clasa a II -a – 4 sau 5 puncte-amendă;

– clasa a III -a – de la 6 la 8 puncte-amendă;

– clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amendă;

– clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte-amendă (Sancţiunile prevăzute la clasa a V-a se aplică numai persoanelor juridice).

Aşadar, în 2012 amenzile pot fi, în funcţie de clasă:

– de 150 sau 225 de lei (clasa I);

– de 300 sau 375 de lei (clasa a II);

– cuprinse între 450 si 600 de lei (clasa a III-a);

– cuprinse între 675 si 1.500 de lei (clasa a IV-a);

– cuprinse între 1.575 si 7.500 de lei (clasa a V-a).

Cele mai mari amenzi prevăzute de Codul Rutier pentru persoanele fizice, cele din clasa a IV-a, se aplică, potrivit art. 102 din Codul Rutier, dacă circulaţi cu un autoturism a cărui inspecţie tehnică periodică (ITP) a expirat , dacă transportaţi pe locurile din faţă copii mai mici de 12 ani sau animale sau dacă folositi în circulaţia pe drumurile publice dispozitive anti-radar.

De asemenea, cu până la 20 de puncte-amendă (1.500 de lei) pot fi sanctionaţi şi cei care au săvârşit o faptă pentru care se aplică şase puncte de penalizare, cum ar fi:

– refuzul de a permite imobilizarea vehiculului sau verificarea tehnică a acestuia;

– conducerea pe drumurile publice a unui vehicul, fără a avea montată una dintre plăcuţele cu numărul de înmatriculare, ori dacă plăcuţele nu sunt fixate în locurile special destinate;

– depăşirea cu 41-50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv.

Potrivit Codului Rutier, cu amendă maximă de până la 1500 de lei, precum şi cu suspendarea dreptului de a conduce autoturisme pentru 90 de zile se sancţionează următoarele contravenţii:

– conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracţiune (conducerea unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge este considerată infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani);

– neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune;

– depăşirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise;

Citeste AICI toate contraventiile pentru care risti amenzi din clasa a IV-a de sanctiuni.

Cât vei plăti în plus pentru cele mai frecvente amenzi date de poliţiştii rutieri

De la 1 februarie 2013, folosirea telefonului mobil la volan sau lipsa centurii de siguranţă, vor fi pedepsite cu 2 puncte de penalizare şi o amendă de 150 sau 225 de lei. Aceeaşi sancţiune este valabilă şi pentru:

– oprirea în loc nepermis;

– depăşirea vitezei legale cu 10-20 km/h;

– oprire neregulamentară.

– circulaţia pe „interzis”.

Cu 3 puncte de penalizare şi amenzi de 300 sau 375 de lei sunt sancţionate, printre altele, următoarele fapte:

– staţionarea neregulamentară;

– depăşirea vitezei legale cu 20-30 km/h;

– pătrunderea într-o intersecţie atunci când circulaţia în interiorul acesteia este blocată.

Sancţiunea este şi mai mare pentru cei care refuză să ofere poliţistului actele la control, depăşesc viteza legală cu 30-40 km/h sau circulă fără lumini ori fără semnalizare corespunzătoare. Şoferii aflaţi într-o asemenea situaţie vor fi amendaţi cu o sumă cuprinsă între 450 şi 600 de lei, dar şi cu 4 puncte de penalizare.

Alte contravenţii sancţionate des de poliţişti, te vor costa de la 1 februarie, astfel:

– întoarcerea pe linie continuă – amendă cuprinsă între 675 si 1500 de lei, la care se adaugă 6 puncte de penalizare;

– trecerea pe culoarea roşie a semaforului – permis reţinut pentru 60 de zile şi amendă cuprinsă între 450 si 600 de lei;

– neacordarea de prioritate pietonilor sau autovehiculelor – permis reţinut pentru 30 de zile şi amendă din clasa a II-a de sancţiuni (150 sau 225 de lei).

Ce mai trebuie să ştii despre amenzile de circulaţie

Amenzile de circulaţie fac venit integral la bugetele locale, iar, conform art. 119 din Codul de Procedură Fiscală, neplata lor la timp NU atrage penalităţi şi/sau dobânzi de întârziere.

Termene de plată

Potrivit art. 109 din Codului Rutier, contravenientul, cu excepţia persoanei juridice, poate achita, în termen de cel mult două zile lucrătoare de la data primirii procesului-verbal de constatare a contravenţiei, jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege.

De asemenea, pentru amenzile contravenţionale în cuantum de până la 20 puncte-amendă, contravenientul poate achita pe loc agentului constatator jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege.

Dacă te încadrezi în această ultimă situaţie descrisă, este bine să ştii că agentul constatator trebuie să îţi elibereze o chitanţă reprezentând contravaloarea amenzii. Pe această chitanţă vor fi menţionate data, numele şi prenumele contravenientului, fapta săvârşită, actul normativ care stabileşte şi sancţionează contravenţia, numele, prenumele şi semnătura agentului constatator, nemaifiind necesară încheierea unui procesul-verbal de constatare a contravenţiei, dacă nu se dispune şi o sancţiune contravenţională complementară.

Unde se pot achita amenzile

Amenzile de circulaţie se pot plăti:

– la casieriile autorităţilor administraţiei publice locale ori a altor instituţii publice abilitate să administreze veniturile publice locale, indiferent de localitatea pe a cărei rază funcţionează acestea, de cetăţenia, domiciliul, sau de reşedinţa contravenientului ori de locul săvârşirii contravenţiei;

– la ghişeul unic din punctele de trecere a frontierei de stat a României;

– online, pe www.ghiseul.ro.

Ce obligaţii mai ai după achitarea amenzilor

În conformitate cu prevederile art. 28, alin. 2 din O.G. 2/2001, după efectuarea plăţii, în termen de 15 zile, trebuie să predai o copie a chitanţei de plată a amenzii agentului constatator, sau să o trimiţi prin poştă, unităţii de poliţie din care agentul de circulaţie face parte (instituţie menţionată în antetul procesului-verbal de contravenţie).

Pentru capitală, documentul se va trimite pe adresa Brigăzii de Poliţie Rutieră, cu sediul în:

Str. Logofat Udrişte nr. 11-15, sector 3, Bucureşti.

Sursa: avocatnet.ro

[banner group='banner-header-sitewide']

About Damian

4 comments

  1. a comentat: Copy-paste ntsimeit, ca mi-e lene sa mai scriu o data, da’ asa va trebuie daca si tu, si VisUrat, ati scris pe aceeasi tema in aproximativ aceeasi zi.Eu, in cinci ani de zile aici, n-am platit NIMIC la vreun ghiseu (ma refer la chestiile care in mod normal se platesc acolo, gen curent, apa, asigurari, taxe, impozite etc).La fiecare chestie care ti se da de plata (de exemplu, asigurarea RCA) primesti si un exemplu de foaie de varsamant sau cum se cheama – borderoul ala pe care il completezi cand tre’ sa virezi niste bani intr-un cont. Pe foaia aia ai patru chestii mari si tari:- contul destinatarului si codul bancii la care e deschis (un cod pe banca, nu sunt coduri separate pentru Sucursala X si Filiala Y)- simbolul constant (asta e un numar care nu se schimba si semnifica tipul operatiunii, e.g. 1285419856 pentru RCA inseamna “plata trimestriala a primei de asigurare”)- simbolul variabil (asta e un numar care identifica sursa platii respective si e ceva unic, e.g. numarul contractului de asigurare sau numarul facturii sau echivalentul local al CNP)- suma de plataCu astea patru chestii platesti prin e-banking ce vrei si ce nu vrei. Mi-am platit asa diferenta la impozit, asigurarea masinii, o amenda de viteza etc etc. N-ai e-banking, te duci la posta, completezi foaia cu alea patru chestii si dai banu’ la ghiseu. O data intrati banii in cont, un scriptulet undeva, pe un server, citeste toate tranzactiile din ziua anterioara si leaga banii respectivi de operatiunile necesare, ii vireaza unde trebuie, separa ce trebuie separat. Game over.Avantajele sunt nenumarate: dispare armata de plimbatori de hartii, nu trebuie sa pastrezi toate chitantele de cand a fost bunica fata, nu tre’ sa umbli prin toate capetele orasului dupa Administratia Financiara, Trezorerie, CEC Sucursala Cutare, Biroul pentru Ace, Brice si Carice etc.Dezavantaj major: armata de plimbatori de hartii ramane fara loc de munca si nu te mai voteaza. 0 0

    • Radu f a comentat: Nu falrete meu, nu sunt suparat. de ce sa fiu suparat. merita cei cinci euroni. daca stau 3 ore pe kf6 (dfcsseldorf) trebuie sa platesc 12 euro parcarea. daca nu trag de la automat biletelul ma costa amenda 5 euro. daca pun biletel si expira ca nu vin la timp sa bag alti 12 euro ptr. urmatoarele trei ore primesc o amenda intre 15 euro si 35 euro.da acu altceva: eu platesc impozit ptr. masina. din banii de impozit se fac drumuri sau cel putin ar trebuii sa se faca drumuri. aceste drumuri au si locuri de parcare care au fost si sunt platite din impozit. de ce interzic parcarea acolo?tiganii care canta aici la muzicuta sunt romani! ce vrei? nu ai vazut pasaport romanesc pana acum? doar traiesti acolo! ca sa fiu cinstit nu stiu cum e pla de negru. dar am sa-l rog pe unu la wc-ul din gara sa-si dea jos pantalonii si sa-i fac o poza ptr. daca iti este asa de dor de o pla de negru. daca vrei pot sa-ti trimit si poze cu pule de arabi, de tigani, de americani, de ce vrei tu. salutari si numai cu bine. raduPS. esti mai cool daca vorbesti si te exprimi ca un roman de etnie rroma? 0 0

  2. http://www.maestrii-succesului.ro

    primul manual [autodidact] pentru soferii fara studii juridice, intitulat
    „MAESTRU IN ANULAREA AMENZILOR RUTIERE -cum sa devii-„

  3. Soferii penalizati in trafic au acum ocazia sa faca plata amenzii de circulatie online, aceasta reprezentand o varianta mult mai rapida, mai sigura si mai usoara de a-si achita debitele catre stat. Nu trebuie decat sa completeze un formular, sa faca plata cu ajutorul cardului bancar si in 5 minute au confirmarea de plata pe email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

[banner group='banner-footer-sitewide']